Main menu

tekstproducties | eindredactie | webbeheer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een bos, wat is dat eigenlijk?

 

Zweden 4

Als je door het bos wandelt, dan komt het misschien niet direct in je op dat er meer dan 250 definities zijn voor het fenomeen bos. Wanneer spreken we bij een bos nu eigenlijk officieel van een bos?

Een halve hectare?
Zo definieert de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) bos als een stuk grond van meer dan een halve hectare (5 000 m2) met bomen die hoger zijn dan 5 meter en een kroonoppervlak van meer dan 10 procent hebben, of met bomen die op termijn aan die criteria kunnen voldoen. Grond die overwegend als landbouw- of stadsgrond wordt gebruikt, telt volgens de FAO niet mee als bosgrond (zie ook Greenfacts). 

Een tiende hectare?
Wikipedia meldt dat er volgens de Boswet (in 2017 vervangen door de Wet natuurbescherming) echter al sprake is van een bos bij 1000 m2 of bij een rijbeplanting van ten minste 21 bomen. Volgens het medium bestaan er zoveel definities van wat een bos is, omdat er in de wereld vele bostypen bestaan en omdat een bos veel gebruiksmogelijkheden kent.

Een paar bomen en struiken?
Volgens het Agentschap voor natuur en bos speelt oppervlakte geen rol en evenmin de ruimtelijke bestemming. Een groep bomen is volgens hen al een bos bij de aanwezigheid van bomen en struiken, en daarbij een fauna en flora die typisch is voor een bos. Biologen houden volgens Faqt meestal aan dat als je tussen bomen staat en minstens 64 procent van de lucht wordt bedekt door boomkruinen, je in een bos bent. 

Als het voelt als een bos, dan is het een bos
Ook het Vlaams Bosdecreet meent dat het moeilijk is om een precieze definitie te geven, maar heeft er wel een boekwerk over volgeschreven. Weer anderen houden het simpel: “Als het voelt als een bos, dan is het een bos”.

Samengevat zijn het de hoeveelheid bomen, de boomhoogte, het minimumoppervlak en de bedekking van de lucht door de boomkruinen die in veel definities terugkomen.

Biodiversiteit en schone lucht
Een bos is hoe dan ook voor ons mensen belangrijk. Bos is gunstig voor biodiversiteit en voor schone lucht. Trees for All is een organisatie die zich inzet voor de aanplant van meer bos. Bosaanplant wordt volgens het fonds namelijk steeds moeilijker, omdat de aanleg kostbaar is terwijl de overheid steeds minder geld beschikbaar heeft. Daarom streeft Trees for All naar een aanplant van extra bos van minstens 10 hectare (ca. 20 voetbalvelden) per jaar. Dit doet het fonds samen met bedrijven en particulieren die hun steentje bij willen dragen aan nieuw bos en meer natuur in Nederland.

Paper for Paper Bos
Paper for Paper is een van die organisaties die Trees for All hierin wil steunen. De doelstelling van het Trees for All sluit goed aan bij het circulaire papierinitiatief van Paper for Paper. Ook Paper for Paper streeft naar het sparen van bomen en naar een wereld met meer bos. Daarom helpen wij Trees for All in hun doelstelling door bij Paper for Paper Zilver-, Goud- of Platinaleden het oud papier op te halen. Voor iedere 1000 kilogram oud papier laat Paper for Paper een boom aanplanten via Trees for All. En zo ontstaat hopelijk een Paper for Paper Bos.

Interesse om bij te dragen aan meer bos? Lees dan verder en meld je aan >>