Main menu

tekstproducties | eindredactie | webbeheer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom is bescherming en behoud van bos belangrijk?

Waarom bescherming en behoud van bos belangrijk is

Wandelen of op een andere manier ontspannen in een bos vinden velen fijn. Maar bos is meer dan alleen een recreatieplek voor mensen, een levensruimte voor planten en dieren en een leverancier van hout. Een bos vervult een aantal andere kapitale functies.

Groene long voor schone lucht
Zo is bos de groene long van onze planeet. Bos reinigt de lucht: het zuigt koolstofdioxide (CO2) op en levert daarvoor verse zuurstof terug. Een boom van bijvoorbeeld 25 meter produceert in slechts een zomer tijd genoeg zuurstof voor tien mensen. Tegelijkertijd werkt zo'n boom dankzij het bladerdak als stoffilter. Een boom van die grootte haalt in een jaar tijd rond een ton stofdeeltjes uit de lucht.

Klimaatbuffer en verdrijver van broeikasgassen
Ook voor het klimaat spelen bossen een belangrijke rol. Omdat bomen door hun fotosynthese en hun manier van groeien grote hoeveelheden broeikasgassen en koolstofdioxide opnemen, werken ze als buffer in het klimaat. Alle CO2 die ze hebben opgeslagen om te kunnen groeien, blijft in het hout van de boom opgeslagen en heeft daarom geen verder effect op de opwarming van de aarde. Een boom haalt een ton CO2 uit de lucht om een vierkante meter hout te kunnen produceren.

Bossen dragen daarmee bij aan het stabiel houden van ons klimaat en compenseren gedeeltelijk onze CO2-uitstoot. Hoe duurzamer een bos wordt beheerd, hoe beter het bos het klimaat kan beschermen. Want als in een bos diverse boomsoorten staan waaronder ook jonge opgroeiende bomen, dan neemt dat bos extra kooldioxide op. Certificeringen zoals het PEFC-keurmerk ondersteunen duurzame bosbouw.

Bos reguleert de waterkringloop
Bossen zijn bovendien van invloed in de waterkringloop. Ze houden regenwater vast en beschermen de bodem tegen erosie. Als er geen bos zou zijn maar een open vlakte, zou bij hevig regenval het water wegstromen in een beek of rivier en tegelijk waardevolle bodemgrond meesleuren. Door de toename van water zouden rivieren sneller buiten hun oevers treden en gemakkelijk tot overstromingen leiden.

Bos werkt ook als wateropslag. Alleen al de toppen van de bomen vangen regenwater op. En dat regenwater verdampt nog voor het de bodem bereikt. Zo is het bos beschermd tegen destructie door hevige regenval. Het regenwater dat wel doordringt, wordt gemakkelijk opgenomen in de bodem. Bosbodem kan gemakkelijk water opslaan dankzij het fijnmazige net van wortels en de goed doorlatende structuur. De bodem kan zich volzuigen als een spons

Omdat regenwater in een bos niet gemakkelijk wegvloeit maar langzaam kan bezinken, zijn bossen ook belangrijke leveranciers van drinkwater. Onder de bosbodem vullen grondwaterreservoirs zich met dit weggezonken water. De humuslaag van het bos filtert het regenwater en haalt er veel schadelijke stoffen uit. Vooral soortrijke bossen met verschillende soorten bomen leveren veel drinkwater.

Bescherming tegen aardverschuivingen en lawines
In de bergen beschermen bossen tegen aardverschuivingen en lawines. De wortels houden de bodem vast en voorkomen daarmee aardverschuivingen. Wegen onder bergwanden lopen minder risico op naar beneden rollende stenen of erger. En in de winter houden bossen de sneeuw vast en schermen ze de wind af waardoor sneeuwlawines worden voorkomen.

Inspiratie- en ontspanningsoord
Tot slot is bos van grote spirituele waarde voor ons mensen. Wij halen er onze ontspanning uit en onze inspiratie. Bossen zijn verankerd in onze cultuur. Dat blijkt uit de vele sprookjes die zich in het bos afspelen en uit de vele spreekwoorden waarin het woord ‘bos’ voorkomt.

Ziet u de bomen nog door het bos? Het mag duidelijk zijn dat bos om vele redenen belangrijk is en dat we daarom duurzaam met onze bossen moeten omgaan. Er zijn vele organisaties en initiatieven die zich daar hard voor maken. Doet u mee?